Beden Psikoterapisi Egzersiz Örnekleri

Somatik Deneyimleme® (SE) travma semptomlarının çözümlenmesini ve kronik stresin hafifletilmesini sağlayan güçlü bir psiko-biyolojik yaklaşımdır. SE, travmatik stresi çözümlemek ve stres ve travma ile baş edebilme kapasitesini artırmak amacıyla geliştirilmiştir ve birçok alanda uygulanmıştır. Bedeni, duyumsamalar yoluyla farkındalığa getirerek fizyolojimizi ve sinir sistemimizi düzenlemeyi içerir. Somatik Deneyimleme, bedendeki duyumların farkındalığı ve takibini bir yol haritası olarak kullanır. Böylece, deneyimin derinleşmesine ve yaşantının zenginleşmesine de yardımcı olur.

Somatik Deneyimleme Egzersiz Örnekleri
Aşağıda bedensel duyumsamalarla nasıl çalışıldığına dair fikir vermesi açısından birkaç egzersiz bulacaksınız. Kendiniz deneyebilir, bedeninizi takip etmeye şimdiden başlayabilirsiniz.

 

  • Kaynak Egzersizi – İç ve dış kaynaklarınızın birer listesini yapın (önce aklımıza çok fazla şey gelmeyebilir, fark edeceksiniz ki bir kaynak diğerini çağrıştıracak ve bir kartopu etkisi oluşacak). İç kaynaklarımız, iç dünyamızdan gelir. Dayanıklılığımız, inançlarımız, ilgi alanlarımız ve ilişkilerimiz gibi şeyler olabilir. Dış kaynaklarımız ise içinde yaşadığımız ortam, arkadaşlarımız, ailemiz, işimiz gibi. Bu kaynaklarınızı detaylıca hayal edin ve bu imgelemeyi yaparken bedeninizde neler oluyor fark edin (Nefesiniz rahatlıyor, derinleşiyor, kaslarınız gevşiyor mu? Vücut ısınız normalleşiyor mu?). Bu imgelemleri, özellikle en etkin olanları, beden hafızanıza iyice yerleştirin. Aynı zamanda bu kaynakların listesini cüzdanınıza ve çalışma masanıza koyun. Ve hatta, hatırlatma notunu her zaman görebileceğiniz bir yere iliştirin. Bunu yapmak, kendinizi kötü hissettiğinizde olumlu duyumsamaları hatırlamanıza yardımcı olacaktır.
    Beden Farkındalığı Egzersizi – Bedensel farkındalık lisanımızı geliştirmek. Oturup bedeni hissetmek, fark ettiğiniz algı ve duyumsamalarınızı ifade etmek için kelimeler bulmak. Bu egzersizi sakin, sevdiğiniz ve güvenli bir yerde oturarak yapabilirsiniz. Örnek kelimeler: Sıcaklık, genişleme, yayılma, akış, yön, kasılma, gevşeme, v.b.
  • Regülasyon Egzersizi – Farkındalığınızın bir kısmını sürekli olarak kol ve bacaklarınızda tutmak. ’An’dan uzaklaştığınızı fark ettiğinizde uygulayabileceğiniz basit ve çok etkili bir yöntem.
  • Pendülasyon Egzersizi – Farkındalığınız ile bedeninizde rahat hissettiğiniz yere gidin ve onu deneyimleyin (mesela elleriniz, baldırlarınız). Daha sonra sıkışık, gergin, ağrıyan bölgenin (mesela omuzlarınız, boynunuz) kenarına gidip -hiçbir şeyi değiştirmeye çalışmadan- birkaç saniye orada kalıp tekrar rahat yere geri dönün ve burada bir süre kalın. Bu döngülemeyi bir süre tekrar ettiğinizde oluşan farkları gözlemleyin. Belki de şaşırarak rahatsız bölgenin kendiliğinden rahatladığını veya küçüldüğünü fark edebilirsiniz. İşte bedenimizin kendini iyileştirme gücü ve sihirli zekasına dair bir deneyim.
  • Boşalım Egzersizi – Yukarıdaki egzersizi yaparken şöyle bir şeyi fark edebilirsiniz. Kol ve bacaklarda bir içsel titreşme, karıncalanma, enerji akışı veya uyuşmanın çözülmesine benzer hisler… Buna izin verin ve bu şekilde stres enerjisinin bedeninizi terk ettiğini, sinir sisteminizdeki gerginliğin boşaldığını hayal edin, imgeleyin. Farkındalığınızı eklemlerinizde tutarak ayak parmaklarınızdan başlayıp ayak bilekleri, dizler, kalça, omuz, dirsek, el bileği ve parmaklarınızı sırasıyla çok yavaş şekilde hareket ettiriniz. Ve bu sırada bedende oluşan hisleri fark ediniz. ’Discharge’ (boşalım, serbest bırakma) adımına geçmenizi kolaylaştırıcı etkisi vardır. Buna ek olarak, vücudunuza elleriniz ile hafifçe vurma (tapping) ve dokunduğunuz yeri hissetmeye çalışma yöntemiyle de beden bölgelerinin farkındalığınızı genişletebilirsiniz.